Ferenczi Krisztina emlékére 2017. december 8.

Ferenczi Krisztina, színésznő, író, újságíró, aki kerületünk lakója volt, aki a Pannónia utca 28, majd 15 szám alatti társasházban élt.

A demokrácia, a sajtószabadság iránti elkötelezettsége, embersége, tartása, a szegények, a kiszolgáltatottak iránti érzékenysége, embersége mindannyiunk számára szolgáló érték. Munkássága az utókor számára példa értékűen tiszteletreméltó, oknyomozó újságíróként, a mindenkori hatalom visszásságait kutatta.

Cikkeiben, könyveiben kíméletlenül tárta az olvasók elé a demokrácia, a politikai hatalom árnyoldalait, gazdasági és politikai összefüggéseit. Legutóbb az Orbán-kormány feudális földbirtok rendszerének kialakítását tárta fel, barátja és szövetségese volt a felcsúti juhász, Váradi András is. Nem rettent meg a fenyegetésektől, kitartott az átláthatóság, a nyilvánosság tájékoztatása mellett.

1990-ben távozott a szegedi színháztól, elvégezte a Magyar Hírlap újságíró-iskoláját, Soros-ösztöndíjjal megírta az 1994-ben megjelent Előjáték a sajtószabadsághoz című kötetét. Oknyomozó újságíróként dolgozott, publicisztikái, tényfeltáró riportjai, könyvei jelentek meg. 2001-ben az Év újságírójává választották.

Ferenczi Krisztina 2015. július 16-án hunyt el.