Ne bántsátok a szobrainkat! – Nyílt levél Budapest Főváros Közgyűlésének

Idézet a nyílt levélből: „Kérjük, igazi honatyákhoz méltóan fontolják meg, másítsák meg döntésüket. Hagyják Lukács György szobrát ott, ahol van. Nem akarhatják, hogy az utókor úgy emlékezzen majd Önökre, mint olyanokra, akik kiszolgálták 2017 szélsőséges csoportosulásainak aktuális politikai gusztusát.

[rule style=”rule-thin” ]

Tisztelt Főpolgármester Úr!

Tisztelt Fővárosi Közgyűlés!

Tisztelt Polgármesterek!

Januári testületi ülésükön Önök elfogadták és elsöprő többséggel megszavazták a Jobbik képviselőjének javaslatát, miszerint Budapest XIII. kerületében, a Szent István parkban szobrot állítanak államalapító István királyunknak, s azzal a lendülettel elbontják, elviszik a parkból Lukács György, világhírű filozófusunk szobrát, Varga Imre, Kossuth díjas szobrászművész alkotását.

A Jobbik indokai a szobor eltávolítására egyszerűen nem igazak, forrásai ismeretlenek, hiteltelenek és alapvetően gyűlöletkeltőek. Fő érvük, hogy Lukács György kiszolgálója volt minden kommunista hatalomnak. Ebből annyi igaz, hogy miniszterként, minisztériumi tanácsadóként próbált operatív szerepet vállalni adott korszakok államigazgatásában, de mindig hamar kiderült, hogy ő annál sokkal szabadabb gondolkozású, hogy feltétel nélküli szolgálója tudjon lenni bármilyen formációnak. Így lett feketebáránya minden kommunista hatalomnak. Tagja volt Nagy Imre kormányának, és amikor snagovi fogságából hazatért, még egy jó évtizedig csak az íróasztalának alkothatott.

A másik komoly indok, hogy Lukács György 1919 májusában Poroszlónál főbelövetett nyolc embert. Ebből pedig annyi az igaz, hogy tényleg harcok dúltak, csakhogy az egy honvédő háború volt román csapatok ellen, akik akkorra az egész Tiszántúlt elfoglalták. Ebből a harcból akart dezertálni egy egész század. Ennek megakadályozására rendelte el a tizedelést állítólag Lukács György. Sem a korabeli bíróságok, sem a későbbi kutatások nem találtak bizonyítékot arra, hogy ott bárkit is kivégeztek volna.

Lukács György szobra nem sérti a köznyugalmat. A kerület lakói szeretik és tisztelik. A köznyugalmat az fogja sérteni, ha elbontják és elviszik onnan.

Egy viszont biztos: Lukács György a XX. század egyik legnagyobb gondolkodója, a mai napig szerte a világon tisztelt filozófusa volt. Emlékét méltán őrzi Varga Imre szobra a Szent István parkban.

Tisztelt Főpolgármester Úr! Tisztelt Fővárosi Közgyűlés! Tisztelt Polgármesterek!

Kérjük, igazi honatyákhoz méltóan fontolják meg, másítsák meg döntésüket. Hagyják Lukács György szobrát ott, ahol van. Nem akarhatják, hogy az utókor úgy emlékezzen majd Önökre, mint olyanokra, akik kiszolgálták 2017 szélsőséges csoportosulásainak aktuális politikai gusztusát.

Budapest, 2017. március 21.

A Demokratikus Koalíció XIII. kerületi szervezete

letöltés