Gyurcsány Ferenc hírlevele – Előválasztás

Kedves Barátom!

Bár az előválasztás előkészítése még javában zajlik, sok dolgot már most is tudni lehet, így itt az ideje, hogy pár részletet megosszak az előválasztás menetéről. Azt talán már mindenki tudja, hogy az ellenzéki előválasztás mire szolgál: ezen fog eldőlni, hogy kik lesznek az ellenzék közös képviselőjelöltjei, és ki lesz az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje. Most már azonban ennél többet is tudunk.

Az egyrészt biztos, hogy az ország minden szegletében lesz előválasztás, és azt is tudjuk, hogy két kérdésben fognak dönteni az ellenzéki szavazópolgárok az előválasztáson:

1. Kik legyenek az ellenzék közös képviselőjelöltjei a 106 körzetben – erről egy fordulóban, az elsőben fogunk dönteni.

2. Ki legyen az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje – erről két fordulóban fogunk dönteni, a második forduló jelenti majd a végső döntést.

A közös képviselőjelöltekről mindössze egy fordulóban dönthetünk, szeptember 18. és 26. között. Már itt is lehet majd szavazni a közös miniszterelnök-jelölt személyéről, de ez a forduló az egyéni jelöltek személyéről fog csak végső döntést hozni.

A második fordulóban, október 4. és 10. között már csak a közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt személyéről tudunk szavazni, ebben a kérdésben ez a forduló dönt majd.

Az előválasztás gyakorlati folyamata augusztus 23-tól kezdődik, ekkortól vehetik majd fel a jelöltek a jelöltségükhöz szükséges aláírások gyűjtőíveit, és kezdhetik meg az ajánlásgyűjtést. Ezeket szeptember 6-án délelőttig kell majd leadniuk, hogy ott lehessenek a szavazólapokon az első fordulóban.

Az biztos, hogy természetesen lehet majd személyesen szavazni, és az is biztos, hogy minden körzetben lesznek szavazósátrak, ahol mindenki leadhatja majd a szavazatát. Arról ugyanakkor egyelőre még egyeztetés zajlik, hogy hány sátor lesz és ezek pontosan hol lesznek, így a konkrét szavazási helyszínek még nem ismertek.

Amint többet fogok tudni, természetesen tájékoztatni foglak. Tesszük a dolgunk.

Barátsággal,