A DK Angyalföld közleménye – Lukács György szobor eltávolítása

A Demokratikus Koalíció Budapest 7. választókörzetének közleménye Lukács György neves magyar filozófus szobrának lebontásával kapcsolatban.

Januári Fővárosi Közgyűlési ülésükön a Fidesz-KDNP elfogadta és elsöprő többséggel megszavazták a Jobbik képviselőjének javaslatát, miszerint Budapest XIII. kerületében, a Szent István parkban szobrot állítanak államalapító István királyunknak, s azzal a lendülettel elbontják, elviszik a parkból Lukács György, világhírű filozófusunk szobrát, Varga Imre, Kossuth díjas szobrászművész alkotását.  Ez 2017. március 28-án reggel meg is történt.

Délután sárga rózsával emlékeztünk Lukács Györgyre, tiltakoztunk a történelemhamisítás ellen. A Jobbik indokai a szobor eltávolítására egyszerűen nem igazak, forrásai ismeretlenek, hiteltelenek és alapvetően gyűlöletkeltőek. Lukács György szobra nem sérti a köznyugalmat. A kerület lakói szeretik és tisztelik. A köznyugalmat az fogja sérteni, ha elbontják és elviszik onnan.

Az utókor úgy emlékezik majd a fővárosi jelenlegi többségre, döntéshozókra, mint olyanokra, akik kiszolgálták 2017 szélsőséges csoportosulásainak aktuális politikai gusztusát.

Egy viszont biztos: Lukács György a XX. század egyik legnagyobb gondolkodója, a mai napig szerte a világon tisztelt filozófusa volt.  Emlékét méltán őrzi Varga Imre szobra, mely ideiglenesen az óbudai kiállító helyre került, míg nem döntenek új helyéről.

Reméljük, a XIII. kerületi Önkormányzat közbenjárására vissza fogja kapni a kerület az emlékművet.


  • A Népszava „Elvitték a Lukács-szobrot a Szent István parkból (fotó)” címmel cikket jelentetett meg.
  • A Klubrádióban 2017. március 27-i Megbeszéljük műsora is foglalkozott a szobor eltávolításával (13. perctől).

Tiltakozunk!
Tiltakozunk!
Tiltakozunk!
Tiltakozunk!
Tiltakozunk!
Tiltakozunk!
Tiltakozunk!
Tiltakozunk!