Zsákutca-e a rendszerváltás?

Február 7-i beszélgetésünkön Marosán György professzor volt a vendégünk. Közgazdász, filozófus, fizikus, tanár szemmel elemeztük múltunkat, jelenünket, jövőnket: Zsákutca-e a rendszerváltás? címmel.

Az előadás rávilágított a történelmi törvényszerűségekre, a kizsákmányoló rendeleti és az inklúzív kormányzás közötti különbségre. Tapasztaljuk a bőrünkön, hogy a rendeleti kormányzás (bármiről, bármikor újabb és újabb törvények egyeztetés és előkészítés nélküli elfogadtatása megkérdőjelezhető érdekek szerint), információ elzárása, hozzáférhetetlen adatok a rendszerről, klientúrizmus, családi és baráti kapcsolatok általi meghatározottság.

Kielemeztük a törvényalkotás, a politikusi személyiség, az érdekcsoportok mentén való működés hátrányait. Hogy a társadalmi elit, az értékrend magyar módra mit jelent. Megvizsgáltuk a magyar berendezkedésünk adta meghatározottságunkat a paternalista, az inkább keleti mentalitás sajátosságait.

A felelős kormányzásra való átkapcsolás az egyetlen megoldás, ahol a kormányzóképesség (döntéseket hoz, majd azokat maradéktalanul végre képes hajtani) és a kölcsönös bizalom kiépítése alapfeladat.

Marosán György
Marosán György