Raoul Wallenberg megemlékezés

2016. november 27-én a DK XIII. kerületi szervezete immár 5. alkalommal emlékezett meg Raoul Wallenberg kerületi emlékhelyein a Szent István park beli és a Raoul Wallenberg utcában található emléktáblánál. Vendégünk volt Varju László, a DK alelnöke.

Raul Wallenberg emléktábla - 2012
Raul Wallenberg emléktábla – 2012

2012. november 27-én a Magyar Országgyűlésben hangzott el a Jobbik frakcióvezető-helyettese szerint „amikor a kormány egyoldalú Izrael-pártiságát számon kérve a magyar kormányban és országgyűlésben potenciálisan jelen levő izraeli-magyar kettős állampolgárok által előidézett nemzetbiztonsági kockázatra hívta fel a figyelmet. (…) Izrael pedig Simon Peresz kijelentése, a nemzetközi normák megszegése miatt nemzetközi kockázatot jelent.”

Aznap este a DK 13. kerületi szervezetének tagjaival közösen gyújtottunk gyertyát a Jobbik kijelentése ellen tiltakozva és felhívva a lakosság figyelmét a kormányzati kettős beszéd, a származás, vallás és politikai hovatartozás alapján történő kirekesztés, a náci eszmék újbóli terjedésére.

Ma ismét gyertyát fogunk gyújtani, hogy emlékezzünk Raoul Wallenbergre.

Sokan állnak közöttünk most is azok a barátaink, akik személyesen élték meg a vészterhes korszakot, akiknek maga Wallenberg segített a túlélésben.

Emlékezzünk azokra a nagyszerű emberekre, akik saját életüket is kockára téve embertársaik életét mentették meg, és követőikre, akik „az élni és élni hagyni” elvet követve a demokráciát, az előítélet mentes mindennapokat hirdetik.

Emlékezzünk közösen, hogy felhívhassuk mások figyelmét is, a 2017-es év Magyarországán mindennapos a gyűlöletbeszéd, a nemre, fajra, származásra kirekesztő megkülönböztetés, ez ellen közösen kell tennünk!

Varju László megemlékezési beszéde
Varju László megemlékezési beszéde
Hallgatóság
Hallgatóság