Laborvizsgálat 2017. januártól ismét a Visegrádi utcában

2014. november 27-i XIII. kerületi Képviselő-testület Pénzügyi és költségvetési bizottsága is tárgyalta a kerületi egészségügyi intézmények pénzügyi tervezetét, mely alkalommal a Visegrádi utcai szakrendelőben végzett vérvételek megszüntetése is téma volt. Lévén a kerületi déli felén élőknek megterhelő a Szegedi útra menni laborba.

Dr. Hertzka Péter a XIII. Kerületi Egészségügyi Szolgálat Közhasznú Nonprofit Kft. vezetője a döntést avval indokolta, hogy költséghatékonyabb, ha csak a Szegedi úton végzik a vérvételt.

Valami mégis történhetett, mert két évvel a döntés után mégis visszaállították a Visegrádi utcai vérvételi helyszínt, a lakók megelégedésére. A DK-hoz érkező vélemények egyértelműen nehezményezték, hogy a Szegedi úton tömeg van és nagy a várakozási idő. Valamint a háziorvosok nem szívesen veszik le a vért a háziorvosi rendelőben vagy otthon.

Biztosan elérte a kerületi vezetést is a negatív kritika, így most már gördülékenyen és gyorsan lehet a Visegrádi utcai szakrendelő földszintjén vérvételt végezni. A kerület képes önerőből beruházni CT berendezésre majd 800 millió forintot, így érthető, hogy a laborköltségeket bár racionálisabb lejjebb szorítani, de még sem emberközpontú döntés.

Alább egy részlet a 2014-es jegyzőkönyvből:

1/ Javaslat a XIII. Kerületi Egészségügyi Szolgálat Közhasznú Nonprofit Kft.
2015. évi üzleti tervére

Karácsonyi Zoltán: Szóbeli kiegészítés?

Dr. Hertzka Péter: Magyarországon az ellátások jelentős része magasabb szinten történik, mint az indokolt lenne: olyan beavatkozások kerülnek kórházban elvégzésre, amelyeket járóbeteg ellátás keretén belül is el lehetne végezni. A megoldás az egynapos sebészetek megígért, de eddig nem megvalósított fejlesztése. Ez állami szinten is jelentős megtakarítást jelentene. Az egészségügyben a labor teljesítményvolumen korlátot 3-4-szeres mértékben teljesítik túl, de ennek csak körülbelül egyharmadát téríti meg az állam. Ugyanakkor a háziorvosoknál a laborvizsgálatok száma még tovább nőtt a korábbi évekhez képest. Többek között ezek a körülmények befolyásolták az üzleti tervet. Ha az Egészségügyi Szolgálat működését nem támogatná az önkormányzat, akkor az állami finanszírozás nem lenne elég. Igazából az önkormányzat feladata csak a fejlesztés lenne, de az önkormányzat a működési kiadásokból is jelentős részt vállal.

Karácsonyi Zoltán: Kérdés? Vélemény?

Keszthelyi Dorottya Veronika: A Visegrádi utcai szakrendelőbe a labor vissza fog-e költözni? Ez kivitelezhető?

Dr. Hertzka Péter: A Visegrádi utcában soha nem volt labor, csak vérvételi hely. Azt a funkciót töltötte be, amit jelenleg a háziorvosok meg tudnak oldani. Amíg 3-4-szeres állami finanszírozási hiányról beszélhetünk minden egyes hónapban, addig egy vérvételi hely újbóli kialakítását tervezni illuzórikus. Minden csak pénz kérdése. Az önkormányzat jelentős összeggel támogatja így is az Egészségügyi Szolgálatot, és a vérvételt a háziorvosok megoldják, erre vonatkozó panasz nem érkezett be hozzánk.